انگیزه نامه که SOP هم نامیده میشود، یکی از مدارکی است که در پروسه اخذ پذیرش از دانشگاه های خارجی و یا در هنگام مراجعه به سفارت برای درخواست ویزای تحصیلی ممکن است نیاز شود. در حقیقت بسیاری از دانشگاه ها از شما درخواست میکنند که برای توضیح و معرفی خودتان و شرح سابقه تحصیلی خود یک SOP ارائه دهید. این انگیزه نامه باید توضیح دهد انگیزه و هدف شما از تحصیل در دانشگاه مقصد چیست. بدین ترتیب شما در این نامه باید به این بپردازید که چه کسی هستید و قصد دارید چه آینده ای داشته باشید و توانایی ها و مهارت های شما برای ادامه تحصیل در این دوره و دانشگاه خاص چقدر است. به طور کلی قالب بندی خاصی برای نوشتن یک SOP وجود ندارد و بیشتر باید به بیان سابقه تحصیلی و آکادمیک و انگیزه های خود برای ادامه تحصیل و دلیل انتخاب آن رشته و دانشگاه خاص را بپردازید. انگیزه نامه یا SOP در حقیقت شرحی از گرایش ها، اهداف، ایده ها و شخصیت شما میباشد. SOP یکی از مدارک مهم در اخذ پذیرش مبیاشد بدین دلیل که به کمیته پذیرش نشان میدهد که شما چه کسی هستید، قصد شما از گرفتن پذیرش چیست، قصد انجام چه کاری در آینده دارید و هم چنین چرا یک متقاضی خوب محسوب میشوید. بدین ترتیب SOP نه تنها ویژگی های شخصیتی شما بلکه توانایی های نوشتاری شما را نیز بررسی میکند.
اصول کلی نوشتن انگیزه نامه (SOP)
۱- پاراگراف اول، مقدمه
این پاراگراف باید شامل نکاتی در خصوص معرفی خودتان، محل زندگی شما، معرفی رشته ای که قصد شرکت در آن را دارید و کشور مقصد باشد.
۲- پاراگراف دوم، گذشته تحصیلی
این پاراگراف در حقیقت بیان معرفی از گذشته شما میباشد و میتواند شامل جزئیات زیر باشد: در کدام دبیرستان و دانشگاه/های کشور خودتان تحصیل کرده اید. رشته تحصیلی شما در طول دوره های مختلف تحصیلی چه بوده است. در رابطه با رشته خود چه کلاس هایی را شرکت کرده اید. چه پروژه ها و تحقیقاتی در طول دوران تحصیل خود در دبیرستان و یا دانشگاه انجام داده اید. در طول تحصیلات خود چه مهارت هایی یاد گرفته اید که میتواند کمک کننده در ادامه تحصیل شما باشد.
۳- پاراگراف سوم، گذشته کاری
این پاراگراف نیز همانند پاراگراف دوم معرفی ای از گذشته شخص میباشد اما در آن به جای سوابق تحصیلی باید به سوابق شغلی خود بپردازید، بدین ترتیب که محل کار شما کجا بوده است و در طول دوران کاری خود به چه کاری مشغول به فعالیت بوده اید و مسئولیت های شما چه بوده است و هم چنین باید به این نکته بپردازید که در طول دوران شغلی خود چه مهارت هایی را فراگرفته اید و این مهارت ها چطور میتواند در ادامه تحصیل شما کمک کننده باشد.
۴- پاراگراف چهارم، رشته مدنظر
در این جا باید به این مورد بپردازید که قصد تحصیل در چه رشته ای را در دانشگاه مقصد دارید و انگیزه و هدف شما از انتخاب این رشته خاص و این دانشگاه خاص چه میباشد و بخش مهم این است که قصد دارید چه تحقیقی در طول دوره تحصیل خود انجام دهید و چرا.
۵- پاراگراف پنجم، آینده تحصیلی/شغلی
این پاراگراف شرحی از آینده ای است که شخص برای خود متصور است. بدین معنی که بعد از پایان تحصیل خود قصد انجام چه کاری را دارید و ادامه تحصیل در این رشته و دانشگاه خاص به چه صورت میتواند کمک کننده برای آینده متصور شما باشد.
۶- پاراگراف ششم، دلیل انتخاب دانشگاه
در انتها و بخش نتیجه گیری باید به دلیل انتخاب خود از این دانشگاه خاص بپردازید و به اینکه آیا شما با استاد خاصی در این دانشگاه مرتبط هستید و یا خیر.
طول (تعداد کلمات) انگیزه نامه
به طور کلی محدودیت خاصی برای نوشتن انگیزه نامه از لحاظ تعداد کلمات وجود ندارد اما به طور ایده آل طول انگیزه نامه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه میباشد که البته ممکن است بسته به الزامات دانشگاه متفاوت باشد. ممکن است برخی دانشگاه ها طول و اصول خاص خود را برای نوشتن SOP تعیین کنند. به طور کلی در نوشتن انگیزه نامه هدف این است که بتوانید به صورت خلاصه به مهم ترین دستاوردهای تحصیلی و یا کاری خود بپردازد و بتوانید اثبات بکنید که برای تحصیل در این رشته و دانشگاه خاص از شایستگی های کافی برخوردار هستید.
سوالات که در SOP بهتر است پاسخ دهید
رشته تحصیلی مد نظر شما چیست؟
دلیل انتخاب این رشته چیست؟
دلیل انتخاب این دانشگاه چیست و چه چیزی در این دانشگاه برای شما مورد توجه بوده است؟
دلیل انتخاب شما از این کشور و محل تحصیل چیست؟
در رشته تحصیلی خودتان چقدر و چه نوع سابقه ای دارید؟
چه کلاس ها و کورس ها و یا پروژه هایی که مربوط به حوزه پژوهشی شما میباشد، گذارنده اید؟
هدف شما از تحصیل در این رشته چیست و قصد کسب چه مهارت ها و توانایی هایی دارید؟
برنامه شما برای بعد از تحصیل چیست؟
آیا بعد از اتمام این مقطع تحصیلی میخواهید به تحصیل ادامه دهید و یا مشغول به کار شوید؟
از آن رشته و دانشگاه مقصد چه توقعی دارید؟
آیا قصد دارید بعد از اتمام تحصیلات خود با یکی از اساتید به تحقیق ادامه دهید؟
چه مهارت ها و توانایی هایی شما را از دیگر متقاضیان برتری میبخشد و چه کمکی در راستای توسعه تحقیقات به دانشگاه خواهید کرد؟
علایق و سرگرمی های شما چیست و چه ویژگی های اخلاقی دارید؟
فرهنگ دانشجویی کشور مقصد چگونه است و چه اطلاعاتی در باره آن به دست آورده اید؟
نکته های مهم در نوشتن انگیزه نامه
۱-داستان وار بنویسید
با اینکه در حال حاضر نمونه های بسیاری زیادی در اینترنت از SOP در رشته های مختلف موجود است اما بهتر است به هیچ وجه اقدام به کپی نکردن نکنید و سعی کنید با قلم خودتان به صورت مودبانه اقدام به نوشتن یک انگیزه نامه جذاب و داستان وار بکنید. بدین ترتیب نوشته های خشک و غیرجذاب نمیتواند انگیزه نامه شما را برای کمیته پذیرش برتری بدهد.
۲- خاص باشید
در نوشتن انگیزه نامه و هدف شما از انتخاب آن رشته و دانشگاه نباید صرفا به علاقه خود اشاره کنید، بلکه بهتر است به دلایل علاقه خود با ذکر مثال هایی در این راستا بپردازید.
۳- SOP را فقط مخصوص یک دانشگاه خاص بنویسید
بسیاری از افراد که قصد گرفتن پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور را دارند اقدام به نوشتن یک انگیزه نامه کلی میکنند و همان را در مورد تمام دانشگاه های مدنظرشان استفاده مینمایند. اما بهتر است برای هر دانشگاه یک SOP مجزا بنویسیم و در آن به دلایل انتخاب مان از آن دانشگاه و ویژگی های خاص آن دانشگاه بپردازیم.
۴- لحن صمیمانه اما رسمی داشته باشید
با اینکه متن انگیزه نامه باید یک متن رسمی و مودبانه باشد اما نباید از این نکته غافل شوید که جذابیت یک انگیزه نامه بسیار مهم است و متن شما نباید به صورت کاملا رسمی و خشک نوشته شود.
5- مهارت های خود را به تصویر بکشید
در انگیزه نامه شما باید بتوانید مهارت ها و توانایی های خود را به صورت غیرمستقیم به تصویر بکشید . بدین ترتیب که با ذکر مثال ها و مواردی از تجربیات خود در طول دوران تحصیلی و کاری به توانایی های خود بپردازید.
در نوشتن SOP باید از موارد زیر بپرهیزید
- دوری از غلط های گرامری و املایی
- زیاد صحبت کردن درباره رویاهای کودکی
- وقت نذاشتن برای نوشتن یک انگیزه نامه خوب
- پاسخ ندادن به سوالات و نکته های کلی در SOP
- بهره نگرفتن از کمک اساتید و کسانی که در این کار سابقه دارند
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک و شرایط لازم برای پذیرش از دانشگاه های کشورهای مختلف، شرایط اخذ ویزای تحصیلی در کشورهای مختلف و یا دیگر مطالب در خصوص مهاجرت به کشورهای مختلف به مطالب مرتبط در وب سایت موسسه المللی راد مراجعه نمایید و یا با مشاورین ما در موسسه بین المللی راد تماس بگیرید و از مشاوره تخصصی کارشناسان. ما بهره مند شوید.