تحصیل در مقطع دکترا در کانادا در ایران از راه های بسیار پرطرفدار و مناسب برای مهاجرت به کانادا و اخذ اقامت دائم کانادا میباشد. در حقیقت هر ساله دانشجویان بسیاری از سراسر دنیا دانشگاه های کانادا را برای تحصیل انتخاب میکنند و با اخذ پذیرش از این دانشگاه ها و در برخی موارد اخذ بورس و کمک هزینه های تحصیلی وارد کانادا میشوند.
کانادا کشوری توسعه یافته و با دانشگاه های معتبر میباشد و تحقیقات گسترده ای که در دانشگاه های کانادا صورت میگرد، سرمایه های میلیارد دلاری را وارد اقتصاد کانادا میکند. سرمایه گذاری روی نیروی انسانی یکی از مهم ترین الویت های دولت کانادا است و هر ساله حدود ۱۳۰ هزار دانشجو با کسب پذیرش دانشگاه های کانادا از کشورهای مختلف جهان برای تحصیل در دوره های phd کانادا درخواست پذیرش ارسال میکنند. این پرونده های درخواست در جلساتی که مخصوص کمیته پذیرش است، بررسی میشود و در نهایت دانشجویان بهتر و با رزومه قوی تر پذیرفته میگردند. دوره دکترا در کانادا معمولا بین ۳ تا ۵ سال میباشد و عمدتا بر مبنای تحقیق و پژوهش بر یک موضوع پژوهشی و ارائه پایان نامه برگزار میگردد. دکترا در کانادا امکان تحصیل و پژوهش در بهترین دانشگاه های دنیا را برای شما فراهم میکند، هم چنین، کیفیت زندگی در این کشور بالا میباشد و مردم ان از شادترین مردمان دنیا هستند و از بالاترین کیفیت های زندگی برخوردار میباشند. نکته مثبت دیگر در خصوص این کشور، مهاجر پذیر بودن آن است و بدین ترتیب، محیط امن و راحت برای دانشجویان فراهم میشود. کانادا یک کشور انگلیسی زبان است و بدین ترتیب آینده زندگی و کاری در این کشور نسبت به کشورهای غیر انگلیسی زبان بهتر و امیدوار کننده تر است. هم چنین بسیاری از دانشجویان مقطع دکترا در این کشور موفق به دریافت بورس و اسکالرشیپ های مختلف میشوند و دیگر نگرانی بابت هزینه های تحصیل و زندگی خود در کانادا ندارند.
روند پذیرش دکترا در کانادا
معمولا روند پذیرش دکترا در کانادا بدین صورت میباشد که ابتدا باید حوزه پژوهشی خود را انتخاب نمایید. دوره دکترا در کانادا و موضوعات پژوهشی به دو صورت میباشد؛ پژوهش های اعلان شده و ساختار مند ( Structured phd ) که در آن حیطه و موضوع پژوهشی از قبل تعریف شده است و شما باید طرح پژوهشی و یا همان پورپوزال ( proposal ) خود را در این حوزه ارائه نمایید؛ یا پژوهش های آزاد که در آن دانشجو طرح پژوهشی و پورپوزال خود را ارائه میدهد و سعی میکند برای این طرح پژوهشی و در واقع حوزه پژوهش خود استاد راهنمای مناسب پیدا کند. سپس استاد راهنما اقدام به بررسی پورپوزال و رزومه شما می نماید و در صورتی که شرایط مدنظر را داشتید، این استاد اقدام به ارسال یک نامه تاییدیه ( letter of support ) برای شما مینماید که با این نامه میتوانید برای پذیرش دانشگاه اقدام نمایید و پس از دریافت پذیرش برای دریافت ویزای تحصیلی کانادا به سفارت کانادا مراجعه نمایید.
مدارک لازم برای ارسال درخواست پذیرش دکترا در دانشگاه های کانادا
- ارائه مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد و ریزنمرات آن ها
- توصیه نامه یا همان (Reference letter) که درحقیقت معرفی نامه ای از طرف اساتید قبلی شما و با تعریف از شایستگی ها وتوانایی های شما میباشد.
- انگیزه نامه (Statement of purpose) که معرفی از پیشینه آکادمیک/ پژوهشی و یا شغلی شما و هم چنین توضیح اهداف و انگیزه شما برای تحصیل دکترا میباشد.
- مدرک زبان آیلتس با حداقل نمره ۶و نیم و یا تافل با حداقل نمره ۹۰
- مدرک GRE با کم ترین نمره ۷۰۰ برای رشته های علوم پایه و فنی و مهندسی و یا GMAT در رشته های حسابداری و یا مدیریت
- نمونه کارهای پژوهشی انجام شده همانند مقاله های ISI، سابقه حضور در کنفرانس های پژوهشی بین المللی، تالیف کتاب و ...
هزینه تحصیل دکترا در کانادا
هزینه تحصیل دکترا در کانادا بسته به دانشگاه و رشته مورد نظر متفاوت است، اما میانگین هزینه تحصیل در کانادا در مقطع phd را میتوان ۸ تا ۱۸ هزار دلار دانست. هزینه زندگی دانشجویی نیز بسته به شهر محل اقامت متفاوت است اما باید آن را چیزی بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در ماه دانست. دانشجویان phd در کانادا میتوانند حین تحصیل کار پاره وقت نیز انجام بدهند؛ به طوری که در حین تحصیل اجازه ۲۰ ساعت کار دانشجویی خواهند داشت.
بورسیه تحصیلی کانادا
اغلب دانشگاه های کانادا، بورسیه ها و فاندهای مختلفی به دانشجویان بین المللی مقطع کانادا ارائه میکنند. بدین ترتیب دانشجو میتواند نه تنها از پرداخت هزینه تحصیل معاف گردد، بلکه ماهیانه مبلغی نیز به عنوان هزینه زندگی دریافت نماید. البته معمولا بورسیه های تحصیلی به دانشجویان با رزومه قوی تر تعلق میگرد. دانشگاه های کانادا اغلب دارای بودجه دولتی هستند و بدین ترتیب در عین ارائه خدمات آموزشی عالی وبا کیفیت بالا امکان ارائه بورس و فاندهای مختلفی به دانشجویان خود را دارند. البته بیشتر این فاندها به دانشجوهای کانادایی اختصاص می یابد.به طور کلی چند نوع کمک مالی برای تحصیل در کانادا وجود دارد که شامل بورسیه تحصیلی ( Scholarships , bursaries) ، جوایز تحصیلی (awards)، کمک های مالی (Grants)، کمک هزینه تحصیلی ( Fellowship ) و وام ( Loan ) میباشد. این بورس های تحصیلی از طریق دولت کانادا، دانشگاه های معتبر و یا دیگر سازمان های خصوصی به دانشجویان ارائه میگردد.
اسکالرشیپ و بورسیه تحصیلی
این نوع معمولا به عنوان کمک هزینه های تحصیلی به دانشجویان بین المللی برای پوشش هزینه تحصیلی و زندگی به کار میرود. نیازی به بازپرداخت ندارند و بسته به رزومه دانشجو ممکن است بخشی و یا تمام هزینه های دانشجو را پوشش بدهد. البته بین بورسیه و اسکالرشیپ تفاوتی وجود دارد و آن اینکه بورسیه ، معمولا به دانشجویان با نیاز مالی داده میشود و به همین دلیل هم باید فرم درخواستی برای آن پر شود و وضیعت مالی تان مورد بررسی دقیق قرار گیرد؛ اما اسکالرشیپ به دانشجویان با رزومه تحصیلی قوی که دارای سوابق پژوهشی، تحصیلی و یا کاری قوی هستند ( مثل ارائه مقال های ISI و ISC و سابقه شرکت در کنفرانس ها و پژوهش های معتبر بین المللی ) ارائه میشود.
بورسیه Entrance Scholarship کانادا
این نوع از بورسیه برای دانشجویان با مدارک تحصیلی قوی است . برای دریافت این بورسیه باید در اسرع وقت و اوایل سال برای دریافت بورسیه و دریافت پذیرش از دانشگاه اقدام نمود. برخی از دانشگاه های دولتی کانادا مثل دانشگاه کارلتون، مانیتوبا و آلبرتا به منظور کاهش هزینه های و شهریه های خود این نوع بورسیه تحصیلی را ارائه میدهند. این بورس برا اساس دارا بودن شرایط آن یعنی معدل دانشجو، دانشجوی تمام وقت بودن به دانشجو به صورت خودکار تعلق میگیرد. برای آشنایی با انواع بورسیه های تحصیلی کشور کانادا به مطلب مرتبط در وب سایت موسسه بین المللی راد مراجعه نمایید.
هم چنین برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک و شرایط لازم برای پذیرش از دانشگاه های کشورهای جهان، شرایط اخذ ویزای تحصیلی در کشورهای مختلف و یا دیگر مطالب در خصوص مهاجرت به کشورهای مختلف به مطالب مرتبط در وب سایت موسسه المللی راد مراجعه نمایید و یا با مشاورین ما در موسسه بین المللی راد تماس بگیرید و از مشاوره تخصصی کارشناسان ما بهره مند شوید.